Både som mennesker og annonsører tenker vi likt. Etter jul skal folk slanke seg og bestille sommerferie, tenker vi, og kjører kampanjer for treningssentre, slankeprodukter og reisemål i januar. Annonsører løper i flokk, og bruker budsjettet sitt som de gjorde i fjor. Er det egentlig lurt? Finnes det smartere måter å tenke på, som gir mer effekt for hver kampanjekrone?

Kobler sitter på data som viser hva folk egentlig leser til enhver tid. Vi ser at folk leser om renter og lån tidlig i januar. Er det kanskje da banken burde annonsert, når interessen er høy og reklametrykket lavt? Våre historiske lesertall viser at folk leser om kosthold og trening i august, og ikke minst er det en lesertopp i mars som kanskje en vektklubb i landet kan dra nytte av, ved å velge en kampanjeperiode der få andre er på. Skal du lansere en bok, kan det være lurt å være tidlig ute og hanke inn lesere og forhåndsbestillinger allerede før boken finnes i butikk. Det viser seg nemlig at redaksjonelt stoff om boklanseringer leses aller mest før boken faktisk er lansert. Og sånn kan vi fortsette.

Det finnes så mange forestillinger og fordommer om hva som fungerer best, og så mange tall som sier noe annet. For når mange velger å legge markedsplanen rundt store begivenheter som OL, så trenger jo ikke det være dumt. Sport er gøy. Sport kan definitvt være innbringende for alt mellom himmel og jord, la oss for eksempel si TV-apparater, brus og ferdigpizza. Men hva er lurt? Kan du dra nytte av OL på en sprekere måte enn å klistre fargerike ringer på emballasje og annonser? Det å legge markedsplaner basert på myter og gamle mønstre, er dumt. La oss heller hjelpe deg med å finne egne veier, som gir større effekt. Og aldri mere løpe i flokk.